12

Març, 2021

Els pressupostos presentats per l’equip de govern no expressen cap voluntat de transformar Premià en un municipi més amable, més verd i més sostenible

Des de Premià en Comú Podem volem fer palesa la nostra sorpresa en veure que cap de les propostes presentades en forma de moció per la nostra formació i aprovades en el ple estan reflectides a la proposta de pressupostos de l’equip de govern.

Al nostre entendre, Premià necessita urgentment iniciar una transformació que la porti a ser una ciutat més amable per a les persones.

Si bé en les darreres dècades hem crescut com una ciutat dormitori més al voltant de Barcelona i Mataró, i els nostres carrers han estat dissenyats per desplaçar-nos diàriament en vehicle privat cap a aquest nuclis, actualment s’ha posat més de manifest que mai la necessitat d’una ciutat que prima els desplaçaments sostenibles i de proximitat, una ciutat que promou la convivència, la salut i la vida comunitària.

I no entenem uns pressupostos que no expressen cap voluntat de transformar Premià en un municipi més amable, més verd i més sostenible.

Com ja hem dit, són moltes les mocions aprovades al ple, moltes presentades pel nostre grup, que persegueixen aquests objectius, i que no es veuen reflectides en aquesta proposta de pressupostos.

En clau social, són diverses les qüestions que estan sobre la taula i que no em vist traduïdes en aquest pressupost, i és que una ciutat més amable, també és una ciutat amb més i millors serveis. Hi ha qüestions tant urgents, com la construcció de la segona escola Bressol que aquest pressupost obvia. També hi ha sobre la taula l’acord de construir mitjançant un conveni de col·laboració l’edifici de l’escola Mar Nova, però no hem vist en la proposta del pressupost de 2021 cap partida destinada a aquest fi.

D’altra banda, valorem que el total de partides destinades a fer de Premià un municipi lliure de violència masclista i més igualitari és ínfima, i no es té la voluntat de complir amb propostes que han estat aprovades i que han rebut un suport majoritari. Per exemple es continua evitant el desenvolupament de la moció per millorar la sensació de seguretat a l’espai públic aprovada al juny de 2018 i qüestions tant rellevants com la de formar la policia local en igualtat de gènere i en protocols d’intervenció davant de fets de violència masclista, una formació que actualment la nostra policia no té.

Si bé aquest pressupost fa un esforç per cobrir necessitats socials que les crisis que hem travessat i que la gran crisi de la Covid-19 ens han deixat, trobem a faltar un desenvolupament profund d’alguns dels acords que pretenen atacar les arrels d’aquestes necessitats. Ens referim a aquelles propostes dirigides a garantir el dret a l’habitatge i combatre l’augment desmesurat dels preus de lloguer, o aquelles que tenen com objectiu treure de l’extrema vulnerabilitat i marginalitat que pateixen les persones que ni tant sols tenen accés al padró municipal.

En darrer lloc, si parlem d’acords de ple i consensos que el pressupost no reflexa es fa impossible no parlar de l’expropiació de Can Sanpere i del compromís de transformar aquest espai en un pulmó verd.

En definitiva, la proposta que se’ns ha presentat entenem que manté el model de ciutat de les darreres dècades i no mostra cap pretensió de transformació, ni tant sols, les que han estat assumides i aprovades per la majoria de forces del ple. Per tant, estan molt lluny dels pressupostos que Premià necessita.

WhatsApp chat